Dnia 25 lutego w Warszawie, podczas największych w Polsce targów branży cukierniczej i lodziarskiej Expo Sweet odbyły się I Mistrzostwa Polski Uczniów Szkół Cukierniczych. Uczniowie naszej Cukierni: Patryk Ziętek i Krystian Walkowiak reprezentujący Zespół Szkół Zawodowych nr 2 we Wrześni wzięli udział w Mistrzostwach.

Do eliminacji przystąpiło około 40 szkół, a do finału zakwalifikowało się 12 drużyn. Patryk i Krystian poświęcili na przygotowania wiele godzin, które zaowocowały zdobyciem 5 miejsca.
W trakcie 3 godzinnego konkursu każda z drużyn musiała przygotować:

  • tort okolicznościowy,
  • tort do degustacji i
  • 6 jednakowych deserów
    nawiązujących do tematu mistrzostw „Polska w Unii Europejskiej”.

Nasza drużyna przygotowała tort „Róg obfitości” składający się z ciasta korzennego, musu z białej czekolady, prażonych śliwek i warstwy miodu lipowego z dodatkiem trawy żubrowej. Drugą pracą był deser „Puszcza Białowieska” gdzie dominował ser twarogowy z jabłkami z dodatkiem żubrówki, na spodzie krucho-piernikowym. Efektowny róg obfitości z karmelu dodawał niezwykłego efektu całości pracy. Prace zawodników oceniało profesjonalne jury w składzie: Czesław Dojutrek (autor podręczników cukierniczych i piekarskich), Paweł Małecki (Osobowość Cukiernicza 2010r.), Bożena Sikoń, Jan Kachlicki i Robert Główka.

Mistrzami Polski w kategorii Uczniów Szkół Cukierniczych zostali: Emilia Grzenkowska i Michał Kumur z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego i Chemicznego w Gdańsku. Patryk i Krystian godnie zaprezentowali szkołę i naszą Cukiernię. Konkurs trwał tylko 3 godziny, ale samo przygotowanie się do konkursu trwało kilka miesięcy, a swój czas poświęcili na to: Dorota Kaczmarek (ZSZ nr 2), Marcin Parysek i Przemysław Kuczora (Cukiernia Kuczora) i K. Kucharski (UNIFINE).