W dniach od 1 do 21 kwietnia uczen II klasy Dawid Rzepka odbywał praktykę zagraniczną. Organizatorami stażu były Pani Anna Borowiak z Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej i Anja Scribaz Izby Rzemieślniczej w Kassel. Wspólnie przygotowywały dla Dawida i innych uczniów program pobytu. Program obejmował dni praktyki w niemieckim zakładzie, a także wykład dotyczący szkolnictwa zawodowego w Niemczech i zwiedzanie Centrum Szkolenia przy Izbie Rzemieślniczej w Kassel. Praktykanci ponadto mieli możliwość podziwiania tamtejszych zabytków i brali udział w imprezach sportowych.

Dawid Rzepka odbywał staż w warsztacie rzemieślniczym piekarsko-cukierniczym „Backer – Becker”

Dawid Rzepka odbywał staż w warsztacie rzemieślniczym piekarsko-cukierniczym "Backer - Becker"

Firma powstała od 1908 r. Jest to firma rodzinna prowadzona aktualnie przez ojca i syna. Połowa produkcji to wyroby piekarskie: chleb, bułki,chałki; a druga połowa to wyroby cukiernicze:
torty, ciasta, ciastka, a także wyroby czekoladowe – praliny. Zakład zatrudnia 25 pracowników. Przy piekarni znajduje się sklep, gdzie sprzedaje się wyroby własnej produkcji.  Na zakończenie stażu Dawid dostał od niemieckiego rzemieślnika zaświadczenie pobytu i dodatkowo dokument Europass Mobilność, który jest uznawany w całej Unii Europejskiej.

Głos wielkopolski - wiadomości gospodarcze